_a 20 éves IAM új szabvánnyal ünnepelt – konferencia-beszámoló Liverpoolból

_2014. augusztus 4.

Az IAM (Institute of Asset Management) Liverpool-ban tartotta július 14-16. között éves konferenciáját. Ezen ünnepelte a szervezet megalapítása 20. születésnapját. Az ünnepléshez nagyban hozzájárult, hogy az IAM támogatásával és kezdeményezésével 2014 elején elindulhatott az útjára az eszközgazdálkodás új nemzetközi szabványa, az ISO55000.

A konferencia legfőbb témája is a szabvány volt, nagy szerepet kapott az ISO/PC251 projekt bizottság elnöke, Rhys Davies. Beszámolók érkeztek arról, hogy az új szabványra való átállás már elkezdődött, az IAM által működtetett Endorsed Assessor akkreditációs rendszer auditorai (melyek között a T-Consult Kft. is jelen van) már sikeres auditokat folytattak le egyes szervezeteknél.

Az előadásokból kitűnt, hogy az új szabványban bizonyos, a PAS55-ben megszokott témák ugyan új helyre kerültek vagy új módon lettek megfogalmazva, a lényeg ugyanaz maradt: koherens és szisztematikus tevékenységek végzése egy egységes eszközgazdálkodási rendszer részeként, amely kockázatalapon működik, és amelyben érvényesül a „függőleges” stratégiai irányvonal („line of sight”), azaz az üzleti célokból levezetett eszközgazdálkodás és végrehajtás.

Az előadások alapján az is kiderült, hogy az alapvetően lényegileg változatlan eszközrendszer mellett a megoldandó problémák is ugyanazok maradtak:

  • hogyan terjeszthető ki a stratégiai irányvonal a szervezet egészének a működésére,
  • hogyan illeszthetők a vállalati működési területek (eszközgazdálkodás, pénzügy, beszerzés, HR, stb.) egymáshoz hatékonyabban, hogy az eszközgazdálkodás ne csak egy műszaki terület legyen,
  • hogyan változtatható meg egy szervezet kultúrája, hogy befogadjon rendszerszintű változásokat.

Fontos találkozás volt Bram Alkema-val, aki az Enexis és az ISO projektbizottság képviseletében volt jelen Liverpoolban. Az Enexis Hollandiában az egyik vezető villamos és gázelosztói engedélyes, és fontos tapasztalatokkal rendelkeznek a PAS55 bevezetésével és hasznosításával kapcsolatban elsősorban azon vállalatok számára, amelyek nem közvetlenül a brit üzleti környezetben működnek.

Szóba került egy konkrét tanulmányi út lehetősége is, amelyre az alábbi elérhetőségeken is szívesen várunk érdeklődőket: Dunay András, adunay@t-consult.hu , mobil: 30/63-757-26.