_RBM-Fuzzy, a kockázatalapú fenntartástervezés döntéstámogató eszköze közművek számára

_2014. július 7.

A hálózati díjak csökkentése nyomán csökkennek a beruházási keretek?

Soha akkora szükség nem volt a hálózati beavatkozások megfelelő megválasztására, mint most, amikor a rendelkezésre álló források, keretek minden hálózati engedélyes esetében szűkítésre kerültek. Az üzemeltetési, működési hatékonyság elmúlt években történő javítása mellett a hálózati felújítások, fejlesztések hatékony kiválasztása lényegesen kevesebb figyelmet kapott a hálózati engedélyeseknél.

Az egyetemes szolgáltatás és a hálózati engedélyesi tevékenység bevételei a rezsicsökkentés nyomán erőteljesen csökkentek, a regulált tevékenységek konszolidált eredménye nulla körül alakul az elmúlt pár évben. Minden bevételcsökkenés a beruházási keretekben szinte közvetlenül érezteti a hatását, ezért rendkívül fontos, hogy az adott forrásokkal takarékosan, gazdaszemlélettel bánjunk.

Ennek a szemléletnek az eredménye az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport megbízásából készített RBM-FUZZY rendszer, amely a teljes kis- és középfeszültségű hálózatok vonatkozásában nemrégiben került átadásra.

A rendszer moduljai:

Az egyes modulok az alábbi szolgáltatásokat nyújtják:

  1. Adattárház-generáló modul: a tranzakciós adatbázisokból (hálózat-, esemény-, fogyasztói, állapotfelmérési nyilvántartások) adott struktúrájú adattár létrehozását végző komponens;
  2. Kockázatértékelési modul: a rendszer az eszközökről az adattárban rendelkezésre álló műszaki, állapot-, környezeti (pl. vegetáció) és üzemzavari adatok alapján becsüli a hálózatelem kiesésének valószínűségét, a hálózat fontossága, funkciója, ellátott fogyasztói, hálózati tartalékoltság alapján pedig a kiesés hatását;
  3. Fenntartás-tervező modul: ez egyrészt a szignifikáns fenntartási egységek optimális kombinációit automatikusan kiválasztja (pl. kábelek párhuzamosságának értékelése révén), másrészt különböző mutatók alkalmazásával automatikusan létrehozza az egységekből álló beavatkozási programot, illetve lehetővé teszi azon manuális szerkesztését;
  4. Térképalapú megvalósítás-tervező modul: az értékelési és tervezési modul által nem automatizálható szempontok érvényesítési lehetőségét adja a meg a térképalapú hálózat-nyilvántartási rendszerben való megjelenítéssel, a program manuális szerkesztésének biztosításával és a kiválasztott elemek pontos lehatárolásával.

A rendszer az eredményeket egy színkategorizálási rendszerrel teszi szemléletessé: a listás tervezési felület színei a térképi felületen is megjelennek, így a kockázatos hálózatelemek térben is jól és gyorsan megkülönböztethetők, támogatva a manuális tervezést.

Képernyőkép a fenntartás-tervező modulról:

Képernyőkép a térképi modulról: